تاریخ پس از ظهور امام زمان ( عج ) بخش پنجم
16) قابلیتهای فرماندهی در یاران امام(ع)
آن مردان الهی، پستهای کلیدی حکومتی را با هدایت و نظارت حضرت ولیعصر(ع) بر عهده میگیرند. مؤلف شهید، پس از نقل روایاتی دراینباره به ذکر روایاتی منسوب به علی بن ابیطالب(ع) میپردازد که به طور مبسوط نام و شهر یاران خاص امام مهدی(ع) در آن آمده است و سپس به نقد و ردّ این روایت میپردازد. به طور کلی از روایات دیگر چنین برمیآید که سیصد و سیزده نفر یار خاصّ حضرت ولیعصر(ع) در آغاز قیام، سمت فرماندهی نظامی را بر عهده دارند و بعداً همانها، فرماندارانی خواهند شد که به مناطق مختلف جهان گسیل میشوند. روشنترین دلیل بر این مطلب، این تعبیر روایی است: «هم الحکام و القضاة و الفقهاء.
17) آزمون امام(ع) از یاران خاص و نیز همه امّت اسلامی
مؤلف پس از بیان ثمرات این آزمون، به شرح تفاوتهای آن با آزمونهای الهی در دوران غیبت میپردازد. هدف از آزمونهای پس از ظهور، تربیت ریشهای همة انسانها، چه حاکمان و چه دیگران، به منظور پدید آمدن جامعهای کاملاً عدالتمحور یعنی همان «جامعة معصوم» میباشد. دراینباره روایتهای زیادی رسیده است.
18) روشهای تربیتی امام(ع)
سخن از این روشها به دلیل عدم اطلاع از جزئیات آن، بحثی اجمالی خواهد بود؛ زیرا بررسی همهجانبه آن نیازمند آگاهی کامل از عمق بینش و بصیرتی است که امام مهدی(ع) در سراسر جهان پدید میآورد. در نتیجه تفصیل این بحث در عرصه ظهور روشن میگردد و تنها به طرح عناوین کلی و روشهای قابل درکی که مطابق با اصول کلی اسلامی است، بسنده کرده است. نویسنده در ادامه به بیان برخی روایات و نقد و بررسی آنها میپردازد.
19) دستاوردهای امام(ع) در عرصههای اجتماعی و اقتصادی
نویسنده در آغاز این فصل نوشته است: چه بسا آگاهی کامل از جزئیات این دستاوردها برای کسی که پیش از دوران ظهور میزید، هرچند از نبوغ سرشاری نیز برخوردار باشد، غیرممکن نماید؛ ولی باید کوشید به مدد اصول کلی اسلامی و نیز روایتهایی که دربارة دستاورهای دولت جهانی مهدوی به دست ما رسیده است، از برخی از این دستاوردها مطلع گردیم. پس نویسنده روایات متعددی را از طریق عامه و امامیه در دو بخش مجزا میآورد. کثرت این اخبار بیانگر اهتمام فراوان پیشوایان اسلام به بیان ویژگیها و اقدامات دولت امام مهدی(ع) است؛ زیرا تشکیل آن دولت، تبلور همة تلاشها، رنجها و جانفشانیهای آنان و میوة پاک اخلاص ایشان میباشد. به هر روی، این فصل یکی از خواندنیترین فصلهای کتاب است.
20) امام مهدی(ع)، مسیح و اهل کتاب
در این فصل نیز با ذکر روایاتی از امامیه و عامه، به تحلیل و بررسی این موضوع پرداخته شده است. این فصل نیز یکی از فصلهای جذاب و خوشخوان کتاب است.
21) پایان زندگی امام (ع)
در این فصل، مؤلف با ذکر روایاتی به واقعة رحلت امام مهدی(ع) میپردازد و دربارة رحلت یا شهادت ایشان به بحث مینشیند. در روایتی از رسول خدا(ص) نقل شده است: «پس از مهدی(ع) خیری در زندگی دنیا نیست.
22) جهان پس از امام مهدی(ع(
سومین و آخرین بخش کتاب به موضوع «جهان پس از مهدی» اختصاص دارد. این بخش نیز حاوی دو گفتار است؛ نخست: ویژگیهای دولت و جامعه پس از امام، دوم: برپایی قیامت در زمان انسانهای شرور و تبهکار. در گفتار نخست، دو نظریه مورد بررسی و کاوش قرار گرفته است: 1-رجعت و بازگشت امامان معصوم(ع) به دنیا و تداوم حکومت جهانی، 2- حکومت اولیای صالح که بحث نو و بدیعی است. در گفتار دوم به ذکر روایات منقول در منابع امامیه و عامه و نیز نقد و بررسی آنها پرداخته شده است.
پی نوشت:
?? سورة هود (??)، آیة ??
منبع: ماهنامه موعود شماره ??
نقش زنان در حکومت امام زمان ( عج )